Under våra stundom vilsna vandringar innanför murarna i Jerusalems gamla stad lade jag märke till en viss uppdelning utan att åkalla någon särskilt vetenskaplig grund.

1. Det existerar en religiös och/eller socioekonomisk uppdelning. Vilken som gäller är beroende av vilket perspektiv du väljer.
2. Det är inte en jämlik uppdelning.
3. Katterna är fetare i vissa kvarter…

Ta den ena ytterligheten till att börja med. Att vandra omkring i de muslimska kvarteren innebär till stor del trängsel och tingeltangelförsäljare i överflöd. Om du ser något blått ovanför huvudet kan det vara så att du lämnat de muslimska kvarteren. Ska du köpa något bör du locka fram ditt giriga ego med de hundralappar som du kan spara genom att låta prutabilan falla.

Skarpt som ett rakblad går gränsen mellan de judiska och de muslimska kvarteren. Den mörka gränden förbyts mot en sandstensbrun värld med uteserveringar, israeliska flaggor och juvelerare. En mycket avslappnad stämning råder där det är mycket inbjudande att sitta ned i solen och titta på någon exotisk växt vars blad vajar smått. Här riskerar du inte att gå förbi några flådda fårkroppar med stirrande ögon eller snubbla på ett magert kattskrälle. Här är katterna feta till och med…