Efter ännu ett långt uppehåll i skrivandet står en tripp till Japan för dörren. Första anhalten blir Yokohama och den årliga stamcellskoferencen ISSCR vilken följs av oplanerat dagdriveri i Tokyo. Vad kan man förvänta sig? Några fria associationer som dyker upp är neonbad, Hello kitty, sushi och karate. Men överraskningar är per definition inte att förvänta och därav är det väl bara att vänta och se?

Intrycket jag fått av Japan utifrån sett är dock en nation där det uråldriga både lever sida vid sida med det högteknologiska och har uppgått i det. Mamoru Oshiis Ghost in the shell 2 har berörts flertalet gånger här och estetiken i denna film kan om något symbolisera en sådan samexistens; kulturella ritualer och symboler, naturen och idéerna är allestädes närvarande inom de teknologiska ramarna.

Den språkliga kontrasten ska också bli intressant; japanskan i skriven form är på ett sätt lik de västliga språken med fonetiska tecken (hiragana & katakana), men har också tecken som står för ord eller betydelser (kanji). Dessa kan också kombineras i vad som kallas furigana. Med andra ord: Det lär bli rörigt för en tillfällig gäst!