I Den Nya Eran är DVD-boxen med serie X under granen är det väl antagligen passé att skriva hyllningar till det förra decenniets fantastiska serie Twin Peaks. Det fantastiska är att när man ser den 20 år efter produktionen såg dagens ljus känns den påfallande ny. Det har naturligtvis hänt en hel del med modet under dessa 20 år, men det är något som i vanlig ordning glöms bort när dramat är av hög kvalitét.

Det som utgör oemotståndligheten är, förutom resterna av 80-talet, de fantatiska karaktärerna; FBI-agent Cooper, polisstationens sekreterare Lucy, Pete, vedklabbedamen med flera. Greppet med att karaktärerna kan göra nära nog totalt till handlingen irrelevanta infall kan också kännas igen från diverse nutida serier, såsom Scrubs till exempel där det är något av det som definierar serien i sig.

Men Twin Peaks har ändå en stor portion allvar i sig och hela mordgåtan, med den allt mer svartfläckade drottningen som indirekt huvudperson, skapar en rent oemotståndlig kombination av humor, spänning och galenskap. “Visdomen” är ofta närvarande i dialogen och trillar ofta in som dogmatiska uttryck, ganska malplacerade, men väldigt karaktärsgivande!